Bli av med eksem naturligt

 

Har du någonsin undrat över hur du kan behandla eksem på bästa sätt? Har du drabbats av denna hudåkomma så vet du hur irriterande och obehagligt det kan vara. Det är sorgligt att få höra att det finns människor som lider av fruktansvärd klåda och smärta.  Kanske är du drabbat eller någon i din omgivning. Här kommer lite tips till dig om hur du kan bota eller lindra dina eksem helt naturligt.

Vad är eksem?

Innan vi hoppar in i orsakerna, precis vad exakt är eksem? Här är en enkel definition från Dr Melissa Conrad Stoppler: ”Eksem är en term för olika typer av hudinflammation (dermatit). Symptomen på eksem inkluderar vanligen kliande, rodnad och torr hud. ” I princip kan varje form av hudutslag övervägas eksem. Den kan variera i svårighetsgrad från bara en liten fläck av kliande utslag till stora delar av kroppen. De vanligaste områden på kroppen som påverkas av eksem är ansikte, hals, och insidan av armbågarna, knän och vrister. De allra flesta av oss har nog säkert upplevt hudutslag under sitt liv som så småningom går bort, men ihållande utslag och hudirritationer anses vara kroniskt eksem.

 Vad orsakar eksem?

En del experter menar att eksem är ärftligt, och att det är vanligare bland medlemmar av samma familj. Andra hävdar att det orsakas av miljömässiga- eller kostfaktorer. Vissa läkare menar att eksem är en yttre spegling av inflammation i kroppen och är ett resultat av ett försvagat immunförsvar. Faktorer i kroppen som utlöser eksem inkluderar dålig kost och en kropp full av gifter.

Symptomen kan försämras av miljöfaktorer, såsom när personliga hygienprodukter och kläder kommer i nära kontakt med huden. De flesta människor utvecklar någon form av hudutslag vid användning av kommersiella personliga hygienprodukter, eftersom dessa typer av giftiga ingredienser är skadliga för både hud och den inre kroppen när de absorberas av huden.

När folk får hudutslag eller allergisk reaktion har de nog inte insett vilka hygienprodukter eller hudvårdsprodukter de använder. En del får tex. kontaktutslag av deo, andra av hudlotions som innehåller dussintals giftiga kemikalier.

För att bekämpa eksem från grunden är det en mycket god idé att börja använda rena och naturliga hudvårdsprodukterDessa kommer att ge bättre resultat långsiktigt än kemiska hudvårdsprodukter. Mycket av de eksem typer som finns kan helt undvikas genom att man byter till naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter.

 

Så vad är alternativen vid behandling av eksem och kan den botas naturligt?

Det finns olika metoder för behandling av eksem, både genom läkemedel och naturliga alternativ. Ett tillvägagångssätt som jag inte rekommenderas är att använda läkemedelskrämer och receptbelagda läkemedel. Sådana ”rättsmedel” maskerar bara symptomen, utan att försöka behandla de bakomliggande orsakerna. De tenderar även att ge en mängd biverkningar som kan uppstå och det är bara inte värt risken.

Så om vi utesluter medicinska kemiska krämer,  vad är då alternativet? Här är några hälsosamma tips för lokal behandling:

Använd ekologisk och naturlig hudvård fria från tillsatser och konserveringsmedel. Om du är känslig för krämer med eteriska oljor. Använd olika  kallpressade vegetabilisk oljor eller smör och prova dig fram. Dessa är otroligt läkande på så många sätt. Vill du eliminera ditt eksem från yttre faktorer ska du försöka att undvika irriterande hukrämer, parfymer och kemiska schampo och tvålar.

Eksem är också relaterad till kost.

Även om eksem kan bero på ärftlighet så tror jag att den största faktorn som kan göra eksem värre är ditt förhållande till kosten.

Webbplatsen Eksem Natural Healing hävdar tillexempel följande:

 ”… Det har vetenskapligt bevisats genom klinisk forskning att personer med eksem verkar ha brister i essentiella fettsyror.”

Sammanfattningsvis är några  alternativ för hur man bäst kan behandla eksem naturligt är genom att äta sunt och att försöka undvika kemiska hudvårdsprodukter. Kallpressad arganolja eller kokosolja kan tex. ge omedelbar lindring. Det kan också vara värt att lära sig att blanda egen naturlig hudvård med råvaror som du tror passar dig bäst.

Tipsar om en blogg som jag tycker är bra. Eczema natural healing är en blogg som drivs av en kvinna som har haft eksem sedan hon var barn. Idag är hon eksem fri och har lyckats att bekämpa sina besvär helt naturligt.

Nu vill jag höra från dig. Har du drabbats av eksem? Om så är fallet.  Vilka behandlingsalternativ har hjälpt dig? Tycker du att orsaken till eksem beror på ärftlig sjukdom, miljöpåverkan, eller näringsbrist?

4 thoughts on “Bli av med eksem naturligt

 1. Hej min son 5 år gammal lider av eksem.Har provat allt möjligt ingeting hjälper.Har köpt massa med salva,Krem,kortison.Even provat och ändrat tvättmedel,schampo eksem är fortfarande kvar.Vet inte hur ska jag hjälpa honom.
  Mvh zejnepe

  • Hej Zejnepe,

   Tappa inte hoppet. Det finns alternativ medicin. Jag kan tyvärr inte ge dig någon medicinsk rådgivning, däremot kan jag tipsa dig att avstå från allt syntetiskt. Sluta med kortison och tabletter. Sök efter alternativ i naturen. Du kanske ska söka som jan poängterade en kinesiolog eller homopat – någon med dessa kunskaper kan definitivt tipsa dig på traven. Köp bara ekologiskt till din son och undvik alla former av konserveringsmedel. Eller vad säger ni alla andra. Någon som blivit av med sina eksem naturligt. Dela med dig din historia, kanske kan det gynna denna stackars fem åring. Zejnepe håll utkik här med jämna mellanrum. Jag lovar att jag kommer att börja uppdatera denna sida med nyttig information om eksem och hur man naturligt kan bli av med det!!!

 2. Hej, jag har haft eksem sen jag va 1 år, har badat på sjukhus, fått ljusbehandling, kostison and you name it. Detta var när min mamma fortfarande visste mitt bäst; ) sen jag själv började kolla runt efter alternativ har jag funnit mycke bra. Kokos olja ersätter all mjukgörade, till både ansikte och kropp. Hasselnörsolja eller annan mindre fettig olja är suveränt för hårbotten. Har i det några timmar innan dusch. Tvättar håret med rasullera. Finns på hälsokost. Efter sköljer med äppelcidervinägervatten för att ställa tillrätta pht. Att bada i äppelcidervinägervatten eller ättiksvatten är kanon för eksemen. Använder inga syntetiska saker i mitt hem. Vi tvättar kläder med tvättnötter och använder ättika som sköljmedel. Använder gots certifierade kläder, gärna 100% ekologiskt ull. Vi äter all mat (kött, gluten mm) men allt är ekologiskt. Så om eksem är genetiskt så har jag brytit den trenden nu.min far, och alla mina syskon har eksem utom jag längre, dom vägrar tro att naturligt funkar. Men jag har tre döttrar en som hade blöj eksem och lite annat som nyfödd, de försvann när vällingen försvann och hon börja äta som oss. Jag är så lycklig över att ha börjat leva så här, vem vet jag kanske har gjort så att mina bar. Slipper lida som jag gjorde:)
  Hälsingar en som fick ha tre par byxor på sig varje dag i skolan för att inte blöda igenom på låren

  • Wow! Wow! Wow! Vilken inspirerande berättelse. Det här får oss att bli mer aktiva här. Får vi lov att publicera din berättelse till omvärlden?
   Det kommer helt utan tvekan att hjälpa fler och fler att inse att det finns andra naturligt hederliga alternativ än Kortison. You rock it girl.
   Du gav oss gåshud. Du ger hopp! Grattis GRattis till välmåendet och upptäckten till det gröna sköna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>