Alternativ behandling för atopisk eksem

Allmän beskrivning

Eksem, även känd som atopisk dermatit, är en kronisk hudsjukdom som orsakar klåda, rodnad och inflammation. Det uppskattas att sju procent av befolkningen lider av eksem. Eksem börjar ofta i tidig barndom och kan hålla en livstid. Eksem är oftast en symptom på en bakomliggande kropps sjukdom. Hemligheten till din framgång kommer att vara att upptäcka vad det är som utlöser dina hudutslag. Atopisk eksem drabbar oftast människor som också lider av andra sjukdomar som astma och hösnuva, eller som har familjemedlemmar som gör det.

Huden som påverkas av eksem är röd, torr och fjällig, och är extremt kliande och kan sticka och brinna. Om symptomerna upprepas för mycket, kan huden till och med spricka och bilda skorpor som även kan bli smittsamma. Ett annat tecken på eksem kan också vara att utslagen set fuktiga och gråa ut, med vattniga blåsor.

Eksem kan även påverka hela kroppen, annars är det vanligt att den finns i specifika områden på kroppen. För barn är de vanligaste drabbade områden, hårbotten, kinder, haka, rygg, ben, armbågar och armar. Vuxna blir oftast påverkade på ögonlocken och huden runt ögon och mun. I höga svett områden såsom veck i armbågar, knän, händer och fötter är också vanligt. Om du har sprickor och på händerna eller blåsor längs kanterna av fingrarna, kan du ha handeksem.

Eksem visas först i den tidiga barndomen, ofta vid en ålder av fyra månader. Ansiktet, hårbotten, nacke och blöjområden är oftast drabbade. Dessa områden, särskilt kinder, blir röda och fjällande. Klådan är ganska svår och barnet kan bokstavligen slita sönder hans eller hennes hud, vilket leder till blödningar sår och sekundär infektion. När barnet åldrar, tenderar sjukdomen att lokalisera sig till nacken, bakom armbågar och knän, och på handleder och vrister. De inblandade platserna brukar oftast vara torra och förtjockade.

I vuxen ålder kan atopisk dermatit manifesteras genom skalning av händer och fötter, samt uppkomsten av cirkulära, torra, fjällande fläckar som kan uppträda lite överallt på kroppen. Eksem i alla åldrar präglas av måttlig till svår klåda. Cirka 15 procent av personer med atopiskt eksem utvecklar kronisk lokalisering till sina händer (handeksem). Men de flesta personer med atopisk dermatit upplever att eksem besvär avtar i sena tjugoårsåldern, och runt 30 årsåldern blir många fria från eksemet.

Orsaker

Orsaken till atopisk dermatit är inte helt klarlagd. Hösnuva och astma förknippas med detta tillstånd. Ärftlighet spelar förvisso en viktig roll, eftersom nästan 70 procent av patienter med atopisk dermatit har minst en annan familjemedlem med eksem, hösnuva eller astma. Kost (födoämnesallergi) ansågs orsaka och / eller förvärra sjukdomen, men detta är osannolikt utom kanske i mycket tidigt, infantil stadium.

Även om den exakta orsaken till eksem är okänd, tror traditionell medicin det orsakas av en onormal allergisk reaktion av kroppens immunförsvar. Detta är emellertid en ganska begränsad syn. Man måste överväga eksem lidande på hela kroppen, ärftlighet, kost och miljö för att upptäcka de verkliga orsaker. Som ordspråket säger, huden är fönstrets balans (eller obalans) i kroppen. Tyvärr använder de flesta traditionella behandlingar steroider, receptbelagda läkemedel eller krämer som inte behandlar den underliggande orsaken av eksem och som har långsiktiga biverkningar.

Eftersom barn ofta drabbas av eksem är det uppenbart att problemet börjar tidigt i livet, redan innan födseln, till skillnad från många andra hygienkrav. År 2002 rapporterade Journal of Allergy & Clinical Immunology att mödrar som tog probiotika (goda bakterier) under graviditet och amning förbättrat sin antiinflammatoriska transformerande tillväxtfaktor (TGF) i sin mjölk. Eftersom det ökar allergiska sjukdomar, särskilt bland barn, ett av de bästa sätten att förbättra ett barns immunförsvar är genom modersmjölken. Så amma på! Amning leder till en kraftigt reducerad förekomst av eksem under barnets första två år i livet.

Medan vi talar om barn är det viktigt att påpeka att det finns ett direkt samband mellan hög hygien och utveckling av eksem och astma hos barn mellan 30 och 42 månader. Barn som tvättade sina händer mer än fem gånger per dag eller badade mer än två gånger per dag var mer benägna att utveckla dessa sjukdomar. Teorin bakom detta är att en lägre exponering för bakterier påverkar immunsystemets utveckling på ett sådant sätt att de är mer benägna att drabbas av allergiska reaktioner.

Andra viktiga orsaker till eksem:

Födoämnesallergier, särskilt mejeriprodukter, ägg, spannmål, soja och nötter

Brist av essentiella fettsyror (EFA)

Giftig, överbelastad, eller nedsatt funktion av lever, njurar eller lungor

B-vitaminbrist

D-vitaminbrist (brist på solsken)

Brist på klorid av kalium – För fjällande eksem typ

Konsumtionen av för mycket vanligt bordssalt – torr typ av eksem. Använd balanserade havssalt (ca 80% natriumklorid) i stället. Havssalt stöt inte balansen i kroppen som vanlig koksalt (ca 98% natriumklorid) gör.

En lång fördröjd effekt av en vaccination (möjlig teori)

Dålig matsmältning i allmänhet, se nästa punkt och detaljerad förklaring nedan

Överskott av socker, alkohol, kemikalier och annat som stör mikrofloran i tarmen. Dålig matsmältning och gifter är en av de främsta orsakerna till eksem.

Förstoppning

Allergier mot en mängd saker

Huden är det största organ för eliminering och är en utgång av svett, giftigt avfall, gaser och oljor från kroppen. Dessa gifter, kanske i kombination med näringsbrist som nämns nedan, kan vara den primära underliggande orsaken till eksem. Hur din lever eller njurar, lungor mår, liksom förstoppning, kan leda till överskjutande toxiner som cirkulerar i blodet och ut genom huden. Om en eller flera av dessa villkor existerar, kommer det att vara nödvändigt att granska din hälsa inne från för att minimera hudproblem. Om dina njurar är överbelastade, kommer tillexempel din hud att ta över eliminering av gifter från kroppen. Beroende på graden av kroppens toxicitet, måste du göra en detox program. Förutom att orsaka eksem, kan en trög lever leda till klåda på grund av dess nedsatt förmåga att bränna fett.

 

Dålig matsmältning kan leda till en annan hud problem – klåda. Kronisk matsmältningsbesvär måste korrigeras om du vill se dina hudproblem avta. Omega-3 fettsyror som finns i linfröolja kan hjälpa matsmältningsbesvär och bör lindra klåda.

Det första du behöver göra är att försöka identifiera vad som orsakar eksem och undvika ämnet. Här är några tumregler:

Tvål – använd en ren glycerin tvål utan doftämnen, en del har E-vitamin, vilket är fördelaktigt. Att tvätta huden med honung kan också fungera eftersom den är bakteriehämmande. Du kan också använda ren Aleppo tvål, torka noga och använd gärna kokosolja, olivolja eller arganolja för att återfukta huden.

Rengöringsmedel – använd en oparfymerad tvättmedel när du tvättar dina kläder. Kemtvättmedel är mycket giftiga och kan påverka din hud.

Livsmedel – identifiera vad som kan utlösa eksem

Mejeriprodukter

Ägg

Choklad

Jordnötter

Soja

Potatis

Gluten finns i vete, havre, råg och korn

Nagellack

Stress – eksem förvärras av stress, så lär dig att stresshantera!

Några Medicinska behandlingar

Atopisk dermatit går ännu inte att bota, villkoret måste helt enkelt brinna ut. Emellertid kan de irritationerna styras. Behandling av atopiskt eksem fokuserar på styrning av utslag och, lika viktigt, kontroll av klåda.

Personer med atopisk dermatit bör undvika alla faktorer som förvärrar känslig hud. Naglar, särskilt barn, måste trimmas så kort som möjligt för att undvika att gräva och slita. Kläder bör vara mjuk, löst sittande, och helst av bomull och ull. Undvik helst irriterande syntetmaterial. Under bad undvik användning av kemiska tvålar som bidrar till torr hud. Man bör använda en mild, återfuktande tvål och använda badolja. Återfukta huden med ekologiska och naturliga krämer regelbundet.

Personer med måttlig till svår eksem motiverar personerna att söka sjukvård av en hudläkare. Kontroll av klåda medför vanligen användning av syntetiska salvor och krämer. Dessa recept bör bör användas i en liten skala om det behövs på en kronisk basis.

Tips på hur du eliminerar eksem utslag

Ta korta bad i ljummet vatten. Varmt vatten kan vara uttorkande. Med atopisk eksem bör man nöja sig med dush på cirka 5 minuter en gång om dagen. Förut rekommenderade man atopiker att bada en gång i veckan, men det sägs vara viktigare att hålla huden ren från bakterier.

Använd en badolja för att mjuka upp huden

Efter att ha tagit ett bad, smörj direkt din kropp med en bra vegetabilisk olja (jag brukar bland annat rekommendera kokosolja, olivolja, mandelolja, arganolja. Vegetabiliska oljor som innehåller eteriska oljor av lavendel, bergamott, neroli och romersk kamomill kan också vara lugnande.

Efter varje bad bör du använda en naturlig fuktighetskräm fri från synteter, parabener och andra konserveringsmedel. Va försiktigt med vilka krämer du använder. Vissa syntetiska krämer främjar vätskeförlust, så kontrollera alltid innehållsförteckning.

Kontrollera om du är allergisk mot något du äter. En allergisk reaktion kan utlösa eksem utbrott. Håll en daglig dagbok där du listar mat du åt och de kläder du bar. Blev kläderna tvättade eller kemtvättade? Ett bra tips på naturlig rengöringsmedel är den omtalade syriska aleppotvålen som är både rengörande och återfuktande. Ibland kan man även reagera på hushållsrengöringsmedel. Bakpulver är en ingrediens man kan använda för att göra egna rengöringsmedel. Tips för att rengöra hemmet, använd en tesked bakpulver och några droppar citron, lavendel eller orange eterisk olja till en hink med vatten.

Gör en maskindiskmedel genom att blanda två matskedar bakpulver med två matskedar borax.

Tvätta dina rätter genom att göra en lösning av bakpulver och vatten, skölj med vatten.

Använd oparfymerad kroppsvård, hår, badprodukter och fuktgivande krämer.

Prova att sluta med alla mejeriprodukter i några veckor för att sedan långsamt återinföra dem i din kost. Fick du någon reaktion? Många människor är allergiska mot mejeriprodukter.

Gör samma sak för vete produkter. Många människor med eksem är allergiska mot vete.

För att kontrollera födoämnesallergier, ta bort grupper av livsmedel från din diet ett par veckor, därefter inta de långsamt. Blev ditt eksem bättre efter att du slutat äta vissa saker eller blev den värre efter att du började äta dem igen? Är ditt hus för torr? Om luftfuktigheten i ditt hus är under 40% av torr luft kan det även bidra till att torka ut huden.

Personer med bakomliggande sjukdomar såsom cirros, hepatit och inflammation i gallblåsan har låga nivåer av enzymet amylas. När denna nivå höjdes, förbättrades den allmänna hälsotillståndet hos den person.

En tumregel – Håll alltid torr hud fuktigt och väl insmörjd

Eftersom ditt eksem kan utlösas av allergener, gå på ett allergen-fri diet under 4-6 veckor för att ge ditt system tillräckligt med tid att rensa ut allergener.

För barn är komjölk den vanligaste allergenen, så amning är att föredra.

Om barnet är ammande bör mamman undvika mat som kan ge upphov till allergi utslag.

Om föräldrarna har en födoämnesallergi, kan barnet väl har det också, sådan livsmedel bör undvikas.

Träning är bra för eksem. Det ökar blodcirkulationen, vilket är bra. Om du svettas, duscha efteråt.

Gör en parasit rengöra.

Några Alternativa behandlingar

Hälsan kommer innifrån

Kost & Näring

Diet är grunden för god hälsa och de flesta hudproblem. Den mat du äter och dricker måste elimineras från kroppen. Äta eller dricka fel saker för din kropp typ kan förvärra eksem. Byt till en enkel, naturlig kost av hela korn, bönor och kokta grönsaker och undvik för mycket kött, mjölkprodukter, raffinerat socker och spannmål.

Eftersom vi har läst om orsaker i avsnittet ovan att brist på essentiella fettsyror är en av de främsta orsakerna till eksem, bör du förstå att äta fel sorts fett kan orsaka problemet också. Undvik kost med mycket tung härdade- och transfetter, och håll dig till essentiella fettsyror. I de flesta fall kan hudproblem orsakas av en fet brist eller obalans mellan ”bra” och ”dåliga” fetter. För att lösa detta måste du avstå eller kraftigt minska intaget av dessa ohälsosamma fetter samt öka intaget av bra fetter. Följ detta program i 90 dagar, och du bör se en bra sannolikhet framgång.

Minska stekt mat

Eliminera alla matoljor som säger ”hydrerad” eller ”delvis härdade.” Läs alla etiketter!

Eliminera alla bearbetade livsmedel, de är höga i trans-fetter

Använd endast olivolja för matlagning och sallader

Ta en matsked linfröolja dagligen under de första 30 dagarna. Om din hud inte blir bättre, byt till sesamfröolja dagligen under de närmaste 30 dagarna. Återigen, om det inte finns tillräcklig förbättring, byt till 6-9 kapslar fiskolja dagligen eller ät fet fisk som lax, makrill eller sill två gånger i veckan.

Tanken bakom din kost program är att balansera de ”goda” och ”dåliga” oljor i kroppen. De flesta hudproblem orsakas av att man äter fel sorts fett, så gör bytet. Det kan vara avgörande för att eliminera eksem. Beroende på hur allvarligt problemet kan det ta tid för den här processen att visa märkbara resultat. Sammanfattningsvis lev sunt och ät hälsosam kost för att ge näring till din kropp innifrån.

Undvik följande:

Skär ner på ditt intag av socker och regelbundna ”dåliga” fetter i matlagningen. Många bakverk man köper ute produceras oftast av onyttiga fetter som transfetter. Undvik produkter med härdade oljor, eftersom dessa oljor har ändrats kemiskt och är i sikt inte bra för våra organ.

Snabbmat är lastad med mättade fetter, delvis härdade oljor och andra typer av ohälsosamma fetter. Mättade fetter är höga i arakidonsyra vilket känt för att orsaka inflammationer.

Kommersiella tvålar. Många tvålar har dofter eller andra starka kemikalier som irriterar huden och skalar bort de naturliga oljor som huden behöver. Body Bazar har ett stort utbud av ekologiska och naturliga krämer som kan hjälpa dig att eliminera dina eksem besvär.

Stress förvärrar eksem, så lär dig tekniken för stresshantering.

Använd inte krämer eller lotion som håller huden från att andas. De kommer förgifta din hud och göra att ditt eksem förvärras.

Undvik Schampon som innehåller, metylparaben eller proplyparaben, SLS (natriumlaurylsulfat) och kokamid DEA. Använd istället naturliga schampo, helst schampo som inte innehåller konserveringsmedel. Ett bra tips är Eliah Sahils 100 % ekologiska pulver schampo, rasul lera eller Aleppo tvål.

Näringsrik kost är A & O

B-vitamin

Svart linfrö olja kommer att leverera de essentiella fettsyror som behövs för att lindra eksem. Ta 3-6 tsk dagligen.

Gurkörtsolja är den rikaste källan för en av de essentiella fettsyrorna, gamma-linolensyra (GLA). GLA krävs för bildning och upprätthållande av friska hudceller. Många människor har brist på denna viktiga fettsyra och därmed få kroniska hudproblem. För mer information.

Klorofyll-rika livsmedel, såsom spirulina, blågröna alger, Chlorella och vete gräs, rensar blodet och stödjer frisk hud.

Fiskleverolja är en av de urgamla tumregler för att eliminera eksem.

Essentiella fettsyror (EFA) är nyttiga fetter som behövs för många funktioner i kroppen, och som behövs för att reparera skadade hudceller och hålla huden smidig. De förekommer i höga koncentrationer i linfrö, nattljus och fiskoljor, och i mindre koncentrationer i andra oljor. Dessa fettsyror hjälper till att reglera prostaglandiner, som styr många processer, inklusive inflammation. Prostaglandiner påverkar starkt hudens hälsa. Brist på Essentiella fettsyror kan vara förödande för huden. Brist på gamma-linolensyra (GLA) kan leda till en obalans av prostaglandiner, vilket i sin tur kan leda till torr hud, klåda och eksem. GLA återfinns i jättenattljusolja (9%), svart vinbärsolja (17%), och gurkörtsolja (24%). Personer med eksem har problem med sin matsmältning, essentiella fettsyror kommer att vara mycket viktigt för att övervinna ditt eksem.

Jättenattljusolja ger en fördelaktig balans av Omega-3 och Omega-6-fettsyror och kan lindra symptomen vid eksem och bidra till att normalisera matsmältningen av essentiella fettsyror. Jättenattljusolja är också en rik källa av gamma-linolensyra (GLA). Rik källa av essentiell fettsyra som är avgörande för hudens hälsa, och hjälper till att eliminera inflammation. GLA har godkänts i England för att behandla eksem. Åldrande, kost och stress minskar enzymer som kan omvandla andra essentiella fettsyror till GLA. Det har rapporterats att över hälften av de som lider av eksem och använt jättenattljusolja har förbättras.

Linfröolja förser kroppen med Omega-3 och Omega-6-fettsyror och hjälper att ge näring åt huden inifrån. Du kan också köpa hela linfrön och mala dem och strö dem på spannmål eller sallader. Använd inte kapslarna av två skäl: Börja med att ta en matsked dagligen i två veckor och se om det finns någon förändring. Enligt kost experter ska man inte överkonsumera mängen linfrö. Du kan också ta linfrö i samband med sesamolja.

linfröolja eksem

Örter kan vara till hjälp för att återställa och upprätthålla hudens hälsa, men du måste komma ihåg att läkningsprocessen är långsam och kan ta många månader. Ha tålamod. Använda några av de rekommenderade örter som anges nedan.

Att smörja huden med vegetabiliska oljor har visat sig vara till stor hjälp för att bibehålla frisk hud. Ayurvedisk medicin rekommenderar att man oljar in hela kroppen med sesam, solros eller kokosolja Gör dock inte detta om du har skadad hud.

Vitamin A, D och E är också viktigt för friska, välnärda hud som läker snabbt. Vitamin A och E är fettlösliga antioxidanter som är viktiga för klar hud. Försök att inkludera kost som är rika på dessa vitaminer.

Vatten -Många människor är uttorkade och vet inte ens om det. Du måste dricka åtta 8 glas vatten om dagen. Huden behöver vatten för att upprätthålla korrekt elasticitet. Dessutom kommer vatten hjälpa dig att skölja ut allergener som kan orsaka hudirritation.

Zink – Många människor med eksem har visat sig vara bristfälliga i detta mineral. Brist på zink kan vara orsaken varför många eksem drabbade har svårt att smälta fettsyrorna.

Aloe vera är mycket lugnande och hjälper till att främja läkning av huden. Använd en kräm, gel eller ren aloe vera saft åtminstone två gånger om dagen. Drick gärna aloe vera juice efter varje måltid. Detta kommer att hjälpa matsmältningen och stärker slemhinnan i dina tarmar, vilket förhindrar toxiner från att återupptas av blodomloppet.

Äppelcidervinäger - Drick 1-2 matskedar med varje måltid. Späd gärna på bomullestuss och badda huden. Du kan också använda äppelcidervinäger för att skölja håret. Ta bara rätt mängd i 1 lite vatten Som vi nämnde i orsakerna avsnittet ovan, är en brist i klorid av kalium en möjlig orsak, och mineralet finns i äpplen.

Äppelcidervinäger för hud och hår

Avokadoolja, används under en lång tidsperiod, har visat ganska bra resultat för behandling av eksem. Detta kan bero på att avokado olja är rik på vitamin A, D och E, som alla bidrar till att upprätthålla frisk hud. Använd denna olja antingen lokalt, internt eller på sallader..

Avocado Oil For Hair

 Kardborre rot stimulerar levern och gallblåsan för att öka gallflöde och är bra för kroniska hudsjukdomar med inflammation. Kardborre rot är förmodligen den mest allmänt använda blod renare, och därför är fördelaktig i olika hudåkommor. Traditionell kinesisk medicin använder frön av kardborre rot för torra, kliande och fjällande hudsjukdomar. För att göra en te, tillsätt 4 teskedar av roten till en liter kokande vatten, låt sjuda i 7 minuter, sedan brant under två timmar. Drick minst två koppar om dagen på fastande mage. Kan även användas för hudrengöring. Du kan även göra te av Kardborre och kamomill blommor. Häll i kokande vatten och låt sjuda i 10-15 minuter. Drick två koppar, fyra gånger dagligen, i två veckor.

Ringblomma / Calendula är antibakteriell, svampdödande, antiviral och antiinflammatorisk och är idealisk för alla typer av hudproblem. Det ökar hastighet av läkande sår. Köp en calendula kräm eller gör en balsam genom att kombinera lika delar calendula och vegetabiliska oljor.

ringblomma

ringblomma

Kamomill är antiinflammatorisk. Drick kamomill te. Men vissa människor får en reaktion på kamomill, eftersom det är en familje medlem av ambrosia. Se till att investera i ekologiska örter utan föroreningar, eftersom föroreningar i billiga produkter kan faktiskt orsaka dermatit. Tysk kamomill olja är en anti-allergisk åtgärd som används i aromaterapi, och är särskilt bra på allergiska fläckar av eksem.

 

Källa:

http://www.umm.edu

http://www.naturligtomhalsa.se

Forskning (Engelska)

Abrahamsson TR, Jakobsson T, Bottcher MF, et al., Probiotics in prevention of IgE-associated eczema: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol. 2007;119(5):1174-80.

Anandan C, Nurmatov U, Sheikh A. Omega 3 and 6 oils for primary prevention of allergic disease: systematic review and meta-analysis. Allergy. 2009 Jun;64(6):840-8. Epub 2009 Apr 7. Review.

Anderson C, Lis-Balchin M, Kifk-Smith M. Evaluation of massage with essential oils in childhood atopic eczema. Phyother Res. 2000;14(6):452-456.

Anderson PC, Dinulos JG. Atopic dermatitis and alternative management strategies. Curr Opin Pediatr. 2009 Feb;21(1):131-8. Review.

Berger MM, Shenkin A. Vitamins and trace elements: Practical aspects of supplementation. Nutrition. 2006; 22(9):952-5.

Biagini Myers JM, Wang N, LeMasters GK, et al. Genetic and environmental risk factors for childhood eczema development and allergic sensitization in the CCAAPS cohort. J Invest Dermatol. 2010;130(2):430-7.

Billmann-Eberwein C, Rippke F, Ruzicka T, Krutmann J. Modulation of atopy patch test reactions by topical treatment of human skin with a fatty acid-rich emollient. Skin Pharmacol Appl SkinPhysiol. 2002;15(2):100-104.

Boyle RJ, Bath-Hextall FJ, Leonardi-Bee J, Murrell DF, Tang ML. Probiotics for the treatment of eczema: a systemic review. Clin Exp Allergy. 2009;39(8):1117-27.

Bruno EJ Jr, Ziegenfuss TN, Landis J. Vitamin C: research update. Curr Sports Med Rep. 2006; 5(4):177-81.

Byremo G, Rod G, Carlsen KH. Effect of climatic change in children with atopic eczema. Allergy. 2006;61(12):1403-10.

Cabrera C, Artacho R, Gimenez R. Beneficial effects of green tea — a review. J Am Coll Nutr. 2006;25(2):79-99.

Doron S, Gorbach SL. Probiotics: their role in the treatment and prevention of disease. Expert Rev Anti Infect Ther. 2006; 4(2):261-75.

Dryden GW Jr, Deaciuc I, Arteel G, McClain CJ. Clinical implications of oxidative stress and antioxidant therapy. Curr Gastroenterol Rep. 2005;7(4):308-16.

Ernst E, Huntley A. Tea tree oil: a systematic review of randomized clinical trials. ForschKomplementarmed Klass Naturheilkd. 2000; 7(1):17-20.

Ernst E. Adverse effects of herbal drugs in dermatology. Br J Dermatol. 2000;143(5):923-929.

Fleischer AB Jr, Abramovits W, Breneman D, Jaracz E; US/Canada tacrolimus ointment study group. Tacrolimus ointment is more effective than pimecrolimus cream in adult patients with moderate to very severe atopic dermatitis. J Dermatol Treat. 2007;18(3):151-7.

Furuhjelm C, Warstedt K, Larsson J, Fredriksson M, Böttcher MF, Fälth-Magnusson K, Duchén K. Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy. Acta Paediatr. 2009 Sep;98(9):1461-7.

Habif. Clinical Dermatology. 5th ed. St. Louis, Mo: Mosby, An Imprint of Elsevier; 2009.

Harari M, Shani J, Seidl V, Hristakieva E. Climatotherapy of atopic dermatitis at the Dead Sea: demographic evaluation and cost-effectiveness. Int J Dermatol. 2000;39(1):59-69.

Horrobin DF. Essential fatty acid metabolism and its modification in atopic eczema. Am J Clin Nutr. 2000;71(1 Suppl):367S-72S.

Kalliomaki M, Kirjavainen P, Eerola E, Kero P, Salminen S, Isolauri E. Distinct patterns of neonatal gut microflora in infants in whom atopy was and was not developing. J Allergy Clin Immunol. 2001;107(1):129-134.

Kalliomaki M, Salminen S, Arvilommi H, Kero P, Koskinen P, Isolauri E. Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomized placebo controlled trial. Lancet. 2001;357(9262):1076-1079.

Karamfilov T, Elsner P. Sports as a risk factor and therapeutic principle in dermatology [article in German]. Hautarzt. 2002;53(2):98-103.

Kim JY, Kwon JH, Ahn SH, et al. Effect of probiotic mix (Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus) in the primary prevention of eczema: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Pediatr Allergy Immunol. 2010;21(2Pt2):e386-93.

Kramer U, Sugiri D, Ranft U, et al. Eczema, respiratory allergies, and traffic-related air pollution in birth cohorts from small-town areas. J Dermatol Sci. 2009;56(2):99-105.

Langan SM, Williams HC. What causes worsening of eczema? A systematic review. Br J Dermatol. 2006;155(3):504-14.

Linde K, Hondras M, Vickers A, ter Riet G, Melchart D. Systematic reviews of complementary therapies – an annotated bibliography. Part 3: homeopathy. BMC Complement Altern Med. 2001; 1:4.

Magin PJ, Adams J, Heading GS, Pond DC, Smith W. Complementary and alternative medicine therapies in acne, psoriasis, and atopic eczema: results of a qualitative study of patients’ experiences and perceptions. J Altern Complement Med. 2006;12(5):451-7.

Meding B, Alderling M, Wrangsjo K. Tobacco smoking and hand eczema: a population-based study. Br J Dermatol. 2010;163(4):752-6.

Morse NL, Clough PM. A meta-analysis of randomized, placebo-controlled clinical trials of Efamol evening primrose oil in atopic eczema. Where do we go from here in light of more recent discoveries? Curr Pharm Biotechnol. 2006;7(6):503-24.

Oien T, Storrø O, Johnsen R. Do early intake of fish and fish oil protect against eczema and doctor-diagnosed asthma at 2 years of age? A cohort study. J Epidemiol Community Health. 2009 Aug 13. [Epub ahead of print]

Osborn DA, Sinn J. Soy formula for prevention of allergy and food intolerance in infants. Cochrane Database Syst Rev. 2006;(4):CD003741.

Prescott SL, Bjorksten B. Probiotics for the prevention or treatment of allergic diseases. J Allergy Clin Immunol. 2007;120(2):255-62.

Rautava S, Kalliomaki M, Isolauri E. Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J Allergy Clin Immunol. 2002;109(1):119-121.

Schmitt J, Schakel K, Schmitt N, Meurer M. Systemic treatment of severe atopic eczema: a systematic review. Acta Derm Venereol. 2007;87(2):100-11.

Schram ME, Tedja AM, Spijker R, Bos JD, Williams HC, Spuls PI. Is there a rural/urban gradient in the prevalence of eczema? A systemic review. Br J Dermatol. 2010;162(5):964-73.

Schulz P, Bunselmeyer B, Brautigam M, Luger TA. Pimecrolimus cream 1% is effective in asteatotic eczema: results of a randomized, double-blind, vehicle-controlled study in 40 patients. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21(1):90-4.

Sezer E, Etikan I. Local narrowband UVB phototherapy vs. local PUVA in the treatment of chronic hand eczema. Photodermatol PhotoimmunolPhotomed. 2007;23(1):10-4.

Simopoulos AP. Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomed Pharmacother. 2006;60(9):502-7.

Vlaski E, Stavric K, Isjanovska R, Seckova L, Kimovska M. Overweight hypothesis in asthma and eczema in young adolescents. Allergol Immunopathol (Madr). 2006;34(5):199-205.

Williams HC. Established corticosteroid creams should be applied only once daily in patients with atopic eczema. BMJ. 2007;334(7606):1272.

Williams HC, Grindlay DJ. What’s new in atopic eczema? An analysis of the clinical significance of systematic reviews on atopic eczema published in 2006 and 2007. Clin Exp Dermatol. 2008 Nov;33(6):685-8. Review.

Wisniewski J, Nowak-Wegrzyn A, Steenburgh-Thanik E, Sampson H, Li X. Efficacy and Safety of Traditional Chinese Medicine for Treatment of Atopic Dermatitis (AD). J Allergy Clin Immunol. 2009 Feb;123(2):S37.

Worm M, Henz BM. Novel unconventional therapeutic approaches to atopic eczema. Dermatology. 2000;201(3):191-195.

14 thoughts on “Alternativ behandling för atopisk eksem

 1. Hej,

  Intressant artikel.

  Hälsningar

 2. jan dahlbergnike says:

  Äntligen något vettigt att läsa om behandling av eksem. Nog den bästa jag läst. Hudläkarna på sjukhusen vet ingenting.
  Har en 19-årig son med svåra eksem, han lider svårt. Ska kontakta en kinesiolog nu och imorgon gå ner till hälsokosten och köpa varor.

  Tack!

  • Det glädjer mig att artiklen inspirerade. Hoppas din älskling blir frisk snart utan en massa kortison tabletter. Att träffa en kinesiolog gör han helt rätt i. SKa försöka utveckla denna sida så fort jag får tid över. Viktigt det här med naturen och den medicin den har att erbjuda. Va bara noga med när du väljer krämer etc. från hälsokosten. Inte alltid det är ren innehållsförteckning. En del blandar i konserveringsmedel och även det kan förvärra känsligheten. Lår honom prova (arganolja, sheasmör etc..för att återfukta. Även vaxer och krämer med Bivax kan vara läkande.

  • Hej
   En bra artikel.
   Jag skulle bara vilja komplettera genom att nämna att min sambo, som haft atopiskt eksem sedan spädbarnsäldern, sedan 8 år blivit praktiskt taget besvärsfri genom att undvika sk rött kött. Det innebär att hon gärna äter fisk och fågel, men undviker allt som går på fyra ben.
   Bara ett litet tips som kanske kan vara värt att pröva. Efter sex veckor förändrade det min sambos liv.
   Lycka till.
   /Bo

  • Det glädjer mig att ni tog nytta av denna artikel. Vänta bara så ska jag skriva mer…

 3. TACK!!! Den här texten är jättebra skriven! Fick många nya bra tips genom att läsa den och den uppmuntrade mig verkligen att tro att mina eksem kan bli bättre snart då jag är inne i en period med mycket eksem nu.
  Känns även bra att få läsa om att det jag redan gör är bra som att smörja med kokosolja.
  Tack igen för en så bra skriven text!

 4. Tack för en riktigt bra och informativ artikel. Har sedan jag var liten haft atopiskt eksem (är 35år nu) .Nu för tiden brukar eksemet hålla sig kring ansikte, kring ögonen, hals, händer och knäveck.
  Känns som om jag har testat det mesta under alla år för att få bukt på detta; kortisonsalvor, mjukgörande, solbehandling, kaliumpermanganat-bad, akupunktur, homopeter, kiroprakter, inte äta vete, inte äta mejeriprodukter, inte äta fläskkött,osv, osv, osv.. Men nu tror jag att jag ska ge den kinesiska läkarkonsten en chans =)

  Tack för alla tips i artikeln!!

  • Tråkigt att du har hållt på så länge men fortfarande inte blivit kvitt med eksemet. Hmmm..Kortison salva ska du definitivt undvika. Vad använder du för mjukgörande? Har du provat kallpressad arganolja/sheasmör eller att tvätta kroppen med lagrade aleppo oliv och lagerbladstvålar?. Tips: smörj huden med endast ätbara ingredienser? Dvs inte sånt med konserveringsmedel och en massa konstiga tillsatser. Kineser är duktiga på läkemedelsväxter. So way not. Men tänk också på vilka schampo du använder, vilka krämer du smörjer dig med etc.. återkom gärna med en kommentar när du har kontrollerat ingrediensförteckning på dina hygienprodukter.

   • Jag har främst använt CanoDerm senaste tiden som mjukgörnade (även i ansiktet), Jag har även Life´s egna A-Cream till ansiktet- den känns himla bra. Så den tänkte jag fortsätta med (såg för övrigt att det var sheasmör i den)
    Som rengöring till ansiktet har jag det senaste halvåret använt ComfortZone- Sacred nature (bio-certified milk) från Len Hud- den känns också fantastiskt skön för ansiktet.

    Jag har de sista veckorna ätit Nattljusolja i kapslar – har ännu inte märkt någon skillnad i huden, men hoppas på förbättring.=)

 5. Hejsan!
  Glad att jag hittade denna text! Den har gett mig många bra tips och låter otroligt vettig.
  Har bara en fråga, hur ska man som träningsmänniska få i sig tillräckligt med protein när kött, ägg eller mejeriprodukter inte är att rekommendera? Någon som har ett bra tips?
  Vill gärna ändra på mina vanor men vill samtidigt att det ska vara hållbart..

  • Det finns massor rika protein källor som inte kommer från mejeriprodukter. Sojaböner, spirulina, bovete, nötter, frön, kokta baljväxter…etc Det är en myt att Växtprotein inte tas upp av kroppen bra!

 6. Hej!
  Jag har en son som är 10 år som har atopiska eksem. Det började redan som liten när han tålde enbart Libero blöjor. Andra blöjor blev han röd direkt. Han har eksem mest på ben och armveck. Vi har provat smörja allt men inte hittat något bra förrän nu. Han tar svartvinbärsfrökapslar och lotion och har blivit mycket bättre. De på hudmottagningen har enbart skrivit ut kortison och jag har mycket svårt för det förjag tror på det naturliga. De på hud har sagt att han är för gammal för att vara allergisk mot något i mat…. han är kvalster allergiker och precis fått veta att han är även mot de hundar som har mjäll. Vi forskar själva som föräldrar för vår sons skull och fastnade mycket för denna artikel! Jag kommer definitivt följa vidare här. Tack! !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>